. . .
Susu Kambing I~Sunnah™ - Minuman Kegemaran Dunia

Tips Tangani Anak Bohong

i-Sunnah™ Untuk Golongan Pilihan

Kongsikan Kisah Menarik Ini Di FB
Keluarga Yang Soleh Famili Misali
Jadikan Sunnah Amalan Peribadi

Susu Kegemaran Dunia - i~Sunnah™

1. Mendengar
Mendengar dan memahami apa sebenarnya di sebalik ‘ketidak-jujuran’ itu. Membaca riak wajah, memahami apa yang mereka lalui seharian atau mungkin ada hajat yang tidak dipenuhi. Take time and listen.

2. Menilai Berdasarkan Tahap Perkembangan
Bila ingin menyalahkan/menghukum mereka, jangan lupa mereka sebenarnya masih kecil. Nilai mereka berdasarkan berapa usia kematangan mereka. Jangan pukul rata, padahal usia yang berbeza mencerminkan tahap perkembangan peribadi yang berbeza. Anak 3 tahun yang ‘berbohong’ tak sama nilai kesalahannya dengan anak 13 tahun yang berbohong. Tak logik kedua-duanya kena hukuman yang sama. Ingat! Yang salah ialah perbuatan mereka, it’s the behaviour that was wrong, not the person.

3. Bina Hubungan Erat
Bina hubungan dengan anak anda. Jadikan mereka hormat pada anda sehingga anda menjadi orang ‘terakhir’ yang dia akan tipu dalam dunia ini. Ibu bapa yang jarang di rumah, bila dirumah asyik menghadap telefon, bila diminta tolong bacakan buku, ajar mengaji susah, semua ini antara sikap yang menghakis hormat anak pada ibubapa.

4. Berikan Contoh
Tunjukkan contoh. Jangan menipu, bercakap bohong, jenaka yang melampau tak kira terhadap anak, isteri, suami atau orang lain. Cuba jujur dalam apa jua keadaan.

“Abi tak bagi sebab kakak dah makan banyak aiskrim tadi, nanti gigi rosak, sakit gigi, tak boleh ke sekolah”
lebih baik dari ‘makanlah lagi nanti Abi letak kakak dalam peti ais!”

5. Mendidik Erti Tanggungjawab
Untuk anak yang berusia 7 tahun ke atas, mula didik tanggungjawab. “Kalau abang buat ini jadi begini, tak buat ini jadi begini”. Bagi mereka faham, apa yang mereka lakukan tak habis disitu sahaja, ada kesan.

Ajar anak bertanggungjawab dengan binatang peliharaan. Bila dia tahu tanggungjawab, dia tahu kesan baik buruk perbuatan dia, dia akan nampak nilai jujur dalam diri. Kalau tertangkap mereka berbohong, ajar mereka perbaiki sendiri keadaan ‘kalau tak solat, suruh qadha’ solat depan kita, kalau tak jaga adik, potong waktu bermain.

6. Memberi Hukuman Yang Betul
Disiplin dengan hukuman. Menghukum mereka kerana ‘berbohong’ boleh mengajar mereka agar tidak mengulang perbuatan. Namun hukuman tidak semestinya fizikal. Boleh jadi tak dapat bintang (system star-chart), kurangkan masa main, duduk sudut bilik (ikut usia – 1 minit untuk satu tahun), jangan bercakap dengannya untuk suatu tempoh, tangguh plan jalan-jalan.

7. Berikan Sebab Dihukum
Terangkan kepada mereka mengapa mereka dihukum. Sebelum dan selepas hukuman, brief mereka why do they deserve this. Bagi yang lebih besar, Tanya mereka apa yang mereka dapat bila dihukum.

8. Konsisten Dan Tegas
Sentiasa konsisten dengan disiplin. Jangan bermusim, memilih, dan tak serius dalam mendisiplinkan anak. Mereka akan dapat mesej bahawa mereka dihukum kerana ‘mood’ mak ayah, bukan kerana kesalahan.

Susu Kegemaran Dunia - i~Sunnah™

9. Hadiah Jika Jujur
Reward kejujuran mereka. Jangan hanya nak menghukum. Bila mereka jujur, iktiraf kejujuran mereka, puji dan bagi hadiah. Tak semestinya fizikal. Extra play time, extra ice-cream semua dikira. Maklumkan mereka reward ini kerana mereka jujur, kalau tak tak akan dapat.

10. Didik Akidah Seawal Mungkin
Didik mereka seawal mungkin dengan aqidah, Allah Maha Melihat, syurga, neraka, konsep dosa dan pahala. Guna cerita, hadis, movie, nasyid dan sebagainya. Sedikit demi sedikit dan sentiasa kaitkan semula dengan perilaku seharian mereka.

Jadikan Sunnah Amalan Peribadi
Keluarga Yang Soleh Famili Misali
Kongsikan Kisah Menarik Ini Di FB

i-Sunnah™ Untuk Golongan Pilihan

💗 Jadikan Sunnah 1 Amalan 💗