. . .
Susu Kambing Sunnah - Minuman Kegemaran Dunia

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

i-Sunnah™ Untuk Golongan Pilihan

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak
Kongsikan Kisah Menarik Ini Di FB
Keluarga Yang Soleh Famili Misali
Jadikan Sunnah Amalan Peribadi

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

Ibu-bapa yang malas melayan anak, mereka akan suakan sahaja handphone agar anak tidak mengganggu mereka. Namun tahukan apa keburukan handphone kepada kanak-kanak?

Zaman sekarang, ibu-bapa siap belikan anak handphone sebagai harijadi. Zaman dulu, buat doa selamat pun sudah cukup baik. Tak perlu hadiah apa-apa pun. Baiklah, kita tinggalkan tentang hadiah ‘birthday’ yang tiada kaitan ini. Mari kita selongkar, adakah handphone atau table ini lebih membawa kebaikan atau keburukan?

 

1. TIADA ‘MOTOR SKILL’ DAN ‘SENSOR SKILL’ YANG SEBENAR

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

Dulu-dulu, kita dengar bunyi lembu ‘mooooo‘ bila balik dari sekolah. Sekarang, anak kita tekan-tekan dan sentuh handphone untuk dengar ‘mooooo‘. Kasihan bukan? Itu belum lagi cerita main kejar-kejar, panjat pokok, batu seremban, baling selipar dan banyak lagi. Zaman sekarang, anak kita cuma dapat main pasir, buih, rumput dan Play-Doh hanya di handphone sahaja. Ini tidak bagus untuk pembangunan diri atau ‘child development’ akan terbantut. Mereka tidak dapat rasa dan bau benda yang sebenar.Biarkan anak menyentuk gunakan tangan sendiri. Ia dapat merangsang ‘motor skills‘ dan ‘sensory skills‘.

Bayangkan kalau terlalu leka dengan handphone, bila sudah masuk tadika, nak menulis nama sendiri pun tak pandai. Apa perasaan kita sebagai ibu-bapa?

 

2. KETAGIH DENGAN ‘GAME’

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

Anak umur 1-2 tahun pun sudah pandai ‘addicted‘ dengan game. Ya lah, bila disuakan setiap hari, setiap hari jugalah dia mahu main. Kalau ABC masih lagi boleh diterima. Dengan ‘game‘ popular seperti Angry Bird, Temple Run, Subway Surf pun anak lebih hebat dari ibu-bapa sendiri. Ingat wahai ibu-bapa, bila anak ketagih, suruh buat itu ini pun dia tidak mahu. Jangan marah anak bila tidak mahu dengar kata kita. Bukankah main Lego lagi bagus?

 

 

3. BOLEH MENYEBABKAN RABUN

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

Kita dulu rabun sebab baca buku dalam gelap. Ibu-bapa zaman dahulu cukup marah bila anak-anak baca buku jauh dari lampu. Sekarang sudah jadi terbalik. Handphone diberikan pada anak-anak untuk mengalihkan perhatian mereka dari mengganggu kita berehat. Bayangkan satu hari 3 jam, kalau setahun dah dekat 1,000 jam. Lebih kurang 15 hari dalam setahun, anak kita main handphone tanpa kawalan. Kita tengok komputer lama-lama ditempat kerja pun mata jadi penat. Inikan pula anak kita yang masih belum tahu apa-apa? Kasihan sungguh, bila masuk tadika sudah kena pakai cermin mata.

 

4. TIADA LAGI “CAK-CAK”

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

“Peek-a-boo” atau “Cak-cak” adalah lebih digalakkan sebagai aktiviti antara ibu-bapa dan anak. Handphone atau tablet boleh main “Cak-cak” dengan anak kita? Lebih baik kita bacakan buku, guling-guling dengan anak atau main kuda-kuda.

 

 

5. BOLEH MENGGANGGU TIDUR ANAK

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

Ada ibu-bapa yang mahu tidurkan anak sambil baca buku cerita yang mereka ‘download‘ dari App Store atau Google Play. Ingat anak boleh tidur kalau nampak cahaya? Lagi ligat bukan? Bila ada cahaya, ia adalah satu ‘signal‘ pada anak untuk ‘bangun tidur‘ bukan untuk tidur. Lebih baik baring dan peluk anak sampai mereka tertidur.

 

 

6. ANAK TIDAK PANDAI BERSABAR

Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

Kalau anak terlalu asyik main handphone, cuba kita minta semula. Agak-agak dia mengamuk atau tidak? Anda sendiri tahu jawapannya. Tentu sekali mereka akan mengamuk sekeliling rumah. Inilah akibat jika tidak mengawal aktiviti penggunaan handphone dan tablet. Bila sudah gian dan ‘addicted’, emosi mereka tidak stabil kerana otak hanya ingatkan ‘game’ sahaja.

 

KESIMPULAN

Keputusan terletak di tangan ibu-bapa. Kalau sengaja beli handphone dan tablet kerana malas nak layan anak, anda tidak layak jadi ibu-bapa. Sepatutnya, sekali-sekala main handphone dengan anak untuk merapatkan hubungan dengan mereka. Bukannya bila anak menangis, kita hulur handphone, iPhone atau iPad.

Eh, ada yang terasa ke? Maaf kalau terasa. Kami sekadar menceritakan perkara yang betul.
Jadikan Sunnah Amalan Peribadi
Keluarga Yang Soleh Famili Misali
Kongsikan Kisah Menarik Ini Di FB
Keburukan Handphone Pada Kanak-Kanak

i-Sunnah™ Untuk Golongan Pilihan

💗 Jadikan Sunnah 1 Amalan 💗