. . .
IMG 20161123 082026

7 WASIAT LUQMAN ALHAKIM UNTUK ANAKNYA

i-Sunnah™ Untuk Golongan Pilihan

((( Rahsia Kami – Famili Misali )))
Klik >>> ((( Kat Sini Sekarang )))

7 WASIAT LUQMAN ALHAKIM KEPADA ANAKNYA

Betapa beruntungnya bagi mereka yang mempunyai anak-anak yang soleh dan solehah.Antara nasihat yang perlu kita terapkan dalam famili misali kita demi kebahagian dunia dan akhirat.

Nasihat Luqman kepada anaknya, tersebut didalam Al-Quran, surah Luqman ayat 13-19 yang ertinya sebagai berikut :

1. Dan (ingatlah) ketika Luqman berkata kepada anaknya, dikala sedang memberinya nasihat, (katanya) : Hai anakku! Janganlah engkau mempersekutukan Allah, kerana sesungguhnya syirik itu adalah suatu penganiayaan yang besar.

2. Dan kami wajibkan manusia (taat) kepada ibubapa, ibunya yang telah mengandungnya (dengan menderita) lemah bertambah lemah dan berhenti menyusukannya dalam masa dua tahun (kami perintahkan): “Hendaklah engkau bersyukur kepada Ku dan kepada ibubapa mu, kepada Akulah tempat kembali.

3. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, , maka Aku akan mengkhabarkan kepadamu segala apa yang telah kamu kerjakan.

4. Hai anakku! “Sesungguhnya jika ada (amal-amal) itu sebesar biji sawi (sekalipun), biar adanya didalam batu, atau dilangit, ataupun dibumi, nescaya Allah akan tunjukkan (memperlihatkannya).Sesungguhnya Allah maha halus lagi maha mengetahui”.

5. Hai anakku! “Dirikanlah solat dan suruhlah (manusia) berbuat kebajikan dan laranglah dari perbuatan yang mungkar dan sabarlah atas sesuatu (musibah) yang menimpamu.Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari urusan-urusan yang dipastikan (Allah).

6. Dan janganlah engkau memalingkan mukamu dari manusia (kerana sombong) dan janganlah berjalan dimuka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri.

“Bermacamlah pendapat ahli Tafsir mengenai sejarah Luqman .Ada yang mengatakan dia Nabi pada masa antara Isa dan Muhammadﷺ
.Ada yang mengatakan kadi pada masa Bani Israil dan lain-lain pendapat. Tapi pendapat yang paling banyak mengatakan, bahawa Luqman bukanlah Nabi, tapi seorang yang diberi Allah ‘HIKMAH’ yang hidup pada masa Nabi Daud a.s”.

7. Dan berlakulah sederhana dalam berjalan dan rendahkanlah suaramu (dalam berbicara) sesungguhnya seburuk-buruknya suara ialah suara keldai.

Nasihat yang sangat bermanfaat dan wajib kita semaikan dalam famili misali kita.semoga dengan mengamalkannya dapat sempurnakan tugas kita sebagai ibubapa.Jangan lupa juga untuk biasakan famili misali kita dengan makanan dan minuman serta amalan-amalan sunnah Nabi kita seperti madu, habatussauda, susu kambing dan banyak lagi.semoga membawa keberkatan dalam keluarga.

Untuk mereka yang nak cuba susu kambing tanpa bau hamis,
100% organik malah banyak pula kelebihannya boleh dapatkanya dari link kat bawah ni.
KLIK >>> ((( Kat Sini )))

IMG_20161123_082026

Tajuk Idaman Dunia

i-Sunnah™ Untuk Golongan Pilihan

💗 Jadikan Sunnah 1 Amalan 💗